Joep-odulphus

nederlands

solicitatiebrief:

Joep

odulphus@Hotmail.com

Afdeling: E&M

tav: De vakdocenten van Odulphus

Noordhoekring 99

5038 GC                                                    

                                                                                                                          18-02-2014, Tilburg

Geachte sollicitatiecommissie,


Deze brief word door mij geschreven omdat ik voor een belangrijke keuze sta, mijn profielkeuze. Ik zit op dit moment in de 3e klas en moet dus aan het einde van het jaar een definitief besluit nemen. Ik zou graag willen solliciteren voor het profiel E&M, het lijkt me een leuk pakket die later voor mij zeker goed van pas zou kunnen komen.


In het profiel E&M zitten zeker sterke vakken van mij: Engels, aardrijkskunde en economie. Ik hoop dat dit pakket mij goed gaat bevallen, het keuzevak die ik bij dit profiel ga kiezen is M&O. Eigenlijk kun je wel aan mijn profiel zien waar ik later wil gaan werken, ergens in de economische sector lijkt me echt iets voor mij.


In de economische sector denk ik dat ik mijn kwaliteiten kan benutten, het is een droom van mij dat ik een eigen onderneming krijg. Een eigen onderneming past ook goed bij mijn pakket, met economie en M&O zou dat al een goed begin om te leren hoe die dingen gaan.


Ik vind het leuk om sociaal bezig te zijn, dus bijvoorbeeld met een klant een praatje kunnen maken. Dat zal zeker van pas komen in de economie.


Ik vind het belangrijk om later een leuke baan te hebben, een baan waar ik iedere dag met plezier naartoe zou kunnen gaan. Met het profiel E&M zal dat zeker lukken. Een leuke baan, ik kan nu nog veel kanten op, in de bovenbouw hoop ik eindelijk een keuze te kunnen maken welke baan echt weggelegd voor mij is. Maar dat is pas in de bovenbouw, nu de profielkeuze.


Ik hoop dat ik jullie met deze brief heb kunnen overtuigen waarom ik denk dat het profiel E&M de juiste keuze voor mij is.


Met vriendelijke groet,


Joep


Handtekening:



_________________________________

Boekverslag de hongerspelen:

De Hongerspelen







Inhoudsopgave

1. samenvatting blz. 2&3


2. mooiste gebeurtenis blz. 4


3. mooiste passage blz. 4
















Samenvatting:

Panem, een verdeelt land

Het verhaal speelt zich af in de toekomst van Noord-Amerika, waar zich een nieuw land heeft gevormd, Panem, het land heeft 12 districten en heeft een hoofdstad, het Capitool. Oorspronkelijk waren er 13 districten, maar in een opstand van 73 jaar geleden heeft het Capitool het 13e district verwoest. Als een herinnering voor de gevechten aan die opstand, werden de Hongerspelen bedacht. Dat houdt in dat er elk jaar, van elk district een jongen en een meisje tussen de 12 en 18 jaar zullen moeten strijden om hun leven. Dit doen ze in een arena waar ze elkaar moeten vermoorden en hun eigen voedsel moeten zoeken om te overleven. De hongerspelen worden live uitgezonden in Panem en iedereen is verplicht er naar te kijken. Degene die als laatste overblijft heeft de hongerspelen gewonnen en mag terug naar zijn district. Hier zal hij een huis krijgen en een grote geldprijs.


Iedereen moet zich op het plein verzamelen voor de boete. Iedereen wacht tot de eerste naam wordt getrokken. Ze beginnen bij de meisjes. Er wordt een papiertje uit een glazen bol getrokken en langzaam wordt de naam opgenoemd, Primrose Everdeen. Katniss vindt dit zo verschrikkelijk dat ze zichzelf aanbiedt als tribuut. Het is meer dan tientallen jaren geleden dat iemand zich vrijwillig had aangeboden om mee te doen aan de hongerspelen. Daarna wordt er nog een jongen getrokken, Peeta Mellark.


De Hongerspelen

De Spelen beginnen... De deelnemers van District 1, 2 en 4 hebben elk jaar de meeste kans om te winnen en vormen vaak samen een groep. Deze groep worden de Beroeps genoemd. Tegen de verwachtingen van iedereen is Peeta ook een deel van de beroeps. Wanneer Katniss hier achterkomt voelt ze zich zwaar bedrogen door hem, maar wanneer ze in gevaar is komt Peeta haar redden. Hij wordt tijdens de redding door Cato, een beroeps uit district 2 gestoken in zijn dij. Peeta is zwaargewond en moet zien onder te duiken want hij kan zich niet beschermen tegen een nieuwe aanval. Katniss weet niet zeker of hij haar echt gered heeft of dat ze zich het heeft verbeeld door een soort gif dat ze heeft binnengekregen, maar ze is blij om te zien (via een scherm boven de arena) dat hij de aanval van Cato heeft overleefd.


Ondertussen heeft Katniss samen met Rue een team gevormd. Rue is 12 jaar en is daarmee de jongste speler van deze hongerspelen. Rue en Katniss maken samen een plan om de voedselvoorraad van de beroeps te vernietigen, want als dat lukt dan krijgen ze meer kans om te overleven in de spelen. Rue gaat de beroeps wegleiden van hun kamp door vuurtjes te stoken en Katniss gaat op dat moment naar het kamp van de beroeps om een manier te vinden om het voedsel onbruikbaar te maken. Ze spreken af elkaar 's avonds terug te ontmoeten. Wanneer Katniss het kamp heeft gevonden, heeft ze het gevoel dat er een val zit rond het voedsel. Dan komt een andere deelneemster op het terrein die met heel rare sprongetjes enkele spullen van de stapel haalt. Katniss heeft dan uiteindelijk door dat de stapel beschermd is met mijnen. Met haar pijl en boog slaagt Katniss erin vanaf een afstandje de stapel te vernietigen. Ze is niet gewond maar is wel doof geworden aan haar linkeroor door de explosie die volgt. Uiteindelijk besluit ze dan te kruipen. Ze is net binnen de bosjes, als de Beroeps teruggekomen. Als zien wat er is gebeurd worden ze boos. Ze verwachten dat degene die hun voorraad heeft opgeblazen zelf ook om het leven is gekomen, maar als ze die avond niemand in de lucht zien verschijnen weten ze dat de dader het heeft overleefd. Katniss keert terug naar het plekje waar ze met Rue heeft afgesproken, maar als ze daar is kan ze Rue nergens vinden. Ze besluit dan om zelf op zoek naar Rue te gaan. De jongen van district 1 heeft Rue gevangen in een net en doorboord haar met een speer. Als Katniss dit ziet twijfelt ze geen moment en schiet de jongen met pijl en boog dwars door zijn keel. Ze legt Rue op grond en begint op verzoek van Rue een liedje te zingen terwijl ze sterft. Als laatste bedekt ze haar lichaam met bloemen en gaat er dan vandoor zodat haar lichaam kan worden opgehaald. Door het lichaam van Rue te bedekken met bloemen, daagt ze het Capitool uit.




nieuwe hoop...

Die nacht wordt er een wijziging in de regels van de Spelen bekend gemaakt: als de jongen en het meisje van hetzelfde district als laatste overblijven zijn ze beiden winnaar en mogen ze allebei naar huis. Katniss gaat op zoek naar Peeta en vindt hem gecamoufleerd in een sloot. Ze probeert zijn wond te genezen, maar ze weet dat hij zonder geneesmiddel zal sterven. Toch probeert ze hem in leven te houden. Door hun liefde, waarvan zij niet weet of hij echt of nep is, krijgen ze een heleboel sponsors. Peeta’s leven hangt nog aan een zijden draadje en de rest van de deelnemers zijn allemaal uit op de overwinning. Dan delen de spelmakers mee dat er een feestmaal zal worden gehouden, maar er zal geen eten worden gegeven, maar iets dat elk tribuut heel hard nodig zal hebben. In Peeta’s en Katniss' geval is dat een medicijn dat Peeta’s leven kan redden. Uiteindelijk weet Katniss het medicijn te bemachtigen en zo redt ze Peetas leven. Wanneer alleen zij, Peeta en Cato nog over zijn gooien de Spelmakers een nieuwe verrassing de arena in. Als Cato uiteindelijk sterft blijven alleen Katniss en Peeta nog over.


Katniss en Peeta zijn dolblij dat ze hebben gewonnen en wachten op de hovercrafts die hun zullen ophalen, om terug naar het Capitool te gaan. Maar dan kondigen de Spelmakers weer een verandering in de spelregels aan: er kan toch maar 1 winnaar zijn. Katniss en Peeta maken vervolgens ruzie over wie er moet blijven leven, dan komt Katniss met een heel gevaarlijke truc, om de spelmakers hun beide te laten winnen. De truc heeft gewerkt en ze mogen allebei terug naar hun district, maar door haar gevaarlijke truck heeft ze de spelmakers en de leider van het Capitool tegen zich gewerkt. Ze zullen er dan ook alles aan doen om haar te stoppen.


Bron:  http://www.scholieren.com/boekverslag/70230





mooiste gebeurtenis


Een van de mooiste gebeurtenissen, een lastige keuze voor mij… In dit boek zijn zoveel mooie stukken maar uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat de dood van Rue toch wel echt het mooiste aan dit boek was. In dit deel beschrijven ze veel emoties  zoals: verdriet, woede, medelijden, etc. Het maakt echt wat los bij Katniss, vooral woede tegen het Capitool.


Ikzelf vind het boek ook zo mooi geschreven omdat je meeleeft met de personages in het boek. Daarom is de dood van Rue de mooiste gebeurtenis in mijn ogen,  Katniss zag het echt niet aankomen om Rue nu al te verliezen. Natuurlijk weet ze dat er in deze strijd maar 1 winnaar kon zijn maar om Rue al zo snel te verliezen deed iets met Katniss.


Katniss vergeleek Rue al snel zoals haar eigen zusje Prim, dat maakt het ook extra pijnlijk voor haar. Ze voelde zich verantwoordelijk, en ineens werd ze naast haar doodgeschoten. In het boek, vind ikzelf dat Katniss als een koelbloedig persoon oogt. Ze laat zichzelf niet snel gek maken, zelfs niet door het krankzinnige Capitool. Maar met de dood van Rue laat ze zich even meer menselijk zien, haar emoties krijgen het overschot.


blz. 249, 250 & 251



mooiste passage


“Het heeft geen zin om troostende woorden te fluisteren, te zeggen dat het allemaal goed komt. Ze is niet gek. Haar hand komt omhoog en ik grijp hem vast alsof het een reddingslijn is. Alsof ik degene ben die sterft in plaats van Rue”.


 

boekverslag: andere culturen

alleen maar nette mensen


samenvatting van de inhoud


Februari

David Samuels is een 21-jarige zoon van een programmamaker bij de Nederlandse televisie. Ze wonen in Oud-Zuid in Amsterdam en behoren tot de incrowd van de intelligentsia. David heeft drie jaar geleden zijn gymnasiumopleiding voltooid aan het Barleus in Amsterdam. Daar heeft hij ook Naomi leren kennen, een heel aardig meisje met wie hij al jaren verkering heeft. Het is ook het enige meisje met wie hij seks heeft gehad. Zijn vrienden zijn Bas en Daan met hun andere klasgenoten Esther en Annet. Die zijn allemaal braaf aan de studie gegaan, maar David is zoekende naar de zin van zijn bestaan sinds hij het gymnasiumdiploma op zak heeft. Het is het afgelopen jaar dan ook slecht gegaan in zijn relatie met Naomi. De spanning is er van af en het jonge stel komt nauwelijks meer tot seksuele prestaties.


Zijn ouders die graag groot doen met hun vriendenkring, besluiten dat David maar eens wat moet gaan doen en vertellen in het openbaar dat hij met een bevriende dokter Bornstein moet gaan praten.. In deel 1 worden nu steeds enkele verhaaldraden door elkaar verteld: de kennismaking van David met de wereld van Rowanda, de negerin Queen uit de Bijlmer, de tanende relatie in het nabije verleden met Naomi en zijn bezoeken aan dokter Bornstein. David is joods (over het joodse verleden van zijn voorouders die in Auschwitz zijn omgekomen wordt later nog wel iets verteld) maar ziet er Marokkaans uit. Op straat wordt hij dan ook voor een Marokkaan aangezien en hij moet derhalve steeds uitleggen dat hij een “witteman is”. Met een oude negervriend van het gymnasium regelt hij dat hij een negerinnendisco in Amsterdam bezoekt. Daar komen vrijwel nooit witte jongens.


De negerin Rowanda die hij ontmoet, is flink geschapen mag je wel zeggen. Ze is ook heel donker en heeft een breed achterwerk. Ook heeft ze maat 95 F van haar BH-cup. Hij moet namelijk haar nieuwe BH betalen als hij wat met haar wil, want het aanraken van haar lichaamsdelen betekent toch wel het betalen van wat euro’s. Het lijkt er dus best wel op dat Rowanda profiteert van het rijkeluiszoontje David. Hij heeft naar haar maatstaven gemeten ook maar een kleine piemel en dat vergroot zijn zelfvertrouwen niet. En van orale seks (tenminste pijpen) houdt ze ook niet: hij moet haar wel likken, want daar houden Surinaamse mannen weer niet van.

Bovendien weet hij meteen wel dat hij in een Surinaams gezin is binnengekomen. Hij heeft te maken met de broer en moeder van Rowanda die zich ook overal mee bemoeien. De broertjes en neven houden er ook een dubbele moraal op na: ze hebben allemaal vriendinnen of vrouwen, maar “playeren” er lustig op los en vertellen die verhalen ook nog aan elkaar. David wil een echte negerin en geen bounty (dat is een negerin van buiten maar een blanke van binnen) en Rowanda lijkt wel in aanmerking te komen voor het type van die echte negerin. In zijn dagboek noemt hij dat de vrouw met de dikke gouden Sherida-ketting om haar nek, maar wel intellectueel is.


Het koppel levert wel problemen op, want als ze gaan willen in de PC Hoofstraat moeten ze hun tas laten doorzoeken en wanneer ze ’s avonds samen naar een leuke club willen gaan, worden ze geweigerd onder het motto dat er geen plaats is voor hen in een besloten avond.


Maart

In dit deel worden beide families met elkaar in aanraking gebracht. Eerst gaat Rowanda (voor Davids moeder steeds Rawana) op bezoek bij de familie in Oud-Zuid. Het is duidelijk dat de dikke Surinaamse helemaal niet past in de kring van de Samuels. Ze valt dan ook aardig uit de toon. Ook haar vragen naar de beroepen van de kennissen die allemaal denken dat ze beroemd zijn, worden niet op prijsgesteld. Omgekeerd is de situatie humoristisch wanneer Davids ouders een bezoek brengen aan de Bijlmer en geconfronteerd worden met het eenvoudige gezin waarin Rowanda is voortgekomen. In de auto op weg naar huis is het dan ook aardig stil.


Neef Ryan van Rowanda nodigt David uit een keer mee te gaan stappen. Wanneer David zegt dat hij niet weet of Rowanda dat goed vindt, begint Ryan te lachen. Dat moet je helemaal niet vragen, vindt hij. Ze gaan stappen en ze ontmoeten natuurlijk andere zwarte meisjes. Wanneer David op het punt staat een Antilliaans meisje te versieren, komt Rowanda met haar nichtje binnen. Ze maakt een scène en vertrekt. Wanneer hij enkele dagen later opbelt, wil ze niets meer met hem te maken hebben.


David beproeft zijn geluk daarna op datingsites en krijgt contact met ene Lady Soul, met wie hij een afspraak maakt. Wanneer hij deze Muriel later ontmoet, blijkt ze wel heel grote borsten (maar 95 G)te hebben, maar verder is ze heel klein en intelligent is ze ook al niet. Wanneer hij bij het vrijen een condoom moet gebruiken, gaat het mis. Hij heeft een slappe gekregen.


Tussendoor heeft de lezer een aantal korte flitsen gekregen van een nacht in een jacuzzi suite van een hotel bij Schiphol waar Naomi en David proberen om weer wat dichter bij elkaar te komen. Het is vlak voor kerst: ze praten over hun relatie, gaan uiteraard in bad maar tot seks komt het niet meer. Het lijkt alsof hun relatie altijd vast heeft gelegen in een schema van 18 jaar maar dat ze het daarna niet meer hebben geweten. Kort daarop vieren ze met elkaar Kerstfeest. De eerste dag bij Davids ouders en de tweede dag bij Naomi’s ouders. Het zijn geen flitsende dagen. Wel geven ze elkaar nog mooie cadeautjes, maar er zit goed de klad in wat hun relatie betreft. Dat komt voornamelijk door de houding van David, maar Naomi wil hem wel de tijd geven om na te denken. Intussen probeert ze hem te stimuleren een studie op te pakken.


David bezoekt Rowanda nog een keer, maar ze weet nog niet of ze met de verkering verder wil gaan. Ze wil immers geen liegman en David blijkt nu ook gelogen te hebben. Ryan gaat met David shoppen en dan ziet hij een zwart vrouwtje dat hij kent voorbijkomen: hij maakt een afspraak om in de kelderbox van haar appartement seks met hen beiden te hebben. En dat gebeurt. Wel moeten ze een condoom gebruiken. Wanneer Ryan Isidra heeft “gepakt”, wordt David door haar oraal bevredigd. Hij schaamt zich kort daarna wel.

Maar in de dagen erna probeert hij het met wisselend succes steeds met zwarte vrouwen aan te leggen. Dat komt hem ook op een afstraffing te staan, waarbij zijn gezicht verbouwd wordt, wanneer hij in een bar Almede probeert te versieren; een man die hij als Scarface betitelt, lijkt daar niet zo van gediend te zijn. Hij moet zich onder behandeling stellen van Spoedeisende Hulp en ontmoet daar o.a. zijn oud-klasgenootje Esther die daar als co-assistent loopt. Ze heeft het verder geschopt dan hij. In de tussentijd is er veel MSN- en smsverkeer. Naomi blijft steeds lieve berichtjes sturen en van andere vrouwen krijgt hij regelmatig uitnodigingen om seks te hebben. Wanneer zijn moeder een keer naar salsales gaat, moet hij met zijn vader een maaltijd klaarmaken. Bij Albert Heijn ontmoeten ze een aardig Marokkaans meisje Naima, dat hem vraagt hoe hij aan de verwondingen in zijn gezicht komt. Hij is tegen een deur gelopen, antwoordt hij.


Van Bas hoort hij dat er ook in Memphis Tennessee grote negerinnen lopen die misschien wel intelligent zijn. Via weer een gesprek met dokter Borstein neemt hij een besluit om naar Amerika te gaan. Maar eerst maakt hij nog een avondje “ploegendienst” mee. Ryan wordt gebeld door een van zijn vrienden met de mededeling dat ze een Antilliaanse vrouw hebben gevonden die het bereid is met hen allen te doen. Er volgt dan een vrij onsmakelijk avontuur waarbij vijf mannen seks hebben in ploegendienst (dat wil zeggen ze lossen elkaar af) De vrouw (Juchi) wil het eigenlijk alleen liever niet met die “Marokkaan”doen (dat is David) maar aan het einde van de ploegendienst mag hij toch ook. David bedankt voor “de eer”.


April

David vertelt eerst zijn ouders en later Naomi via MSN dat hij naar Amerika gaat om tot bezinning te komen. Naomi geeft aan dat het oke is en dat hij maar goed moet nadenken. Tegen Bas vertelt hij dat hij op seksvakantie gaat. In Memphis beleeft hij inderdaad heel gemakkelijk seksavonturen, maar net als in Amsterdam moet hij er wel steeds voor betalen. Zo moet hij voor het “gebruik” van het negerinnetje LaShondra 50 dollar betalen, zodat ze haar nagels kan laten doen. Ook mag hij een club mee met het meisje met de grootste borsten (Diamond) die hem wel voor 20 dollar “een blow job” aanbiedt. Maar uiteindelijk praten ze slechts met elkaar: David vertelt haar over Naomi die hij nu weer begint te waarderen. Wanneer hij later in de bar andere mannen met de hoeren bezig ziet, schaamt hij zich voor dat gedrag.


Wanneer hij contact met Bas onderhoudt via MSN, begeeft zijn computer het. Een iets oudere zwarte vrouw Rosalyn vraagt of ze hem kan helpen: ze is lerares op de universiteit en dus wel intellectueel. Ze nodigt hem uit om naar musea te gaan en ze praten over literatuur en het leven. Wat wil je met je toekomst?, vraagt ze hem. Hij begint inderdaad na te denken. Wanneer ze gaan shoppen koopt hij allerlei dingen voor Naomi (een boek, pumps van Calvin Klein die ze ooit op Tenerife was kwijtgeraakt, en hij laat een gouden armband maken met de namen van Naomi en David) dat belooft dus wat goeds. Hij belt met Borstein om hem te zeggen dat hij een zwarte intellectuele vrouw heeft gevonden, maar dat die eigenlijk net zo is als een witte intellectuele vrouw. Dan kan hij net zo goed met Naomi zijn, vindt hij. En een domme, zwarte vrouw alleen voor de begeerte, wil hij ook niet meer.


Hij neemt het vliegtuig terug. Tijdens de vlucht ontstaat nog een humoristische situatie, wanneer het Nederlandse stel dat naast hem zit, denkt dat hij een Marokkaan is. Zodra hij iets verdachts in de zin heeft, zullen ze niet schromen in te grijpen, want ze verdenken hem een terrorist te zijn. Ook bij deze Nederlanders hoort hij dus niet.

Thuisgekomen zit hij op MSN, wanneer Bas een vervelende mededeling voor hem heeft: Naomi is sinds kort bevriend met Daan. Dat is een dreun in zijn gezicht: hij was er immers in Amerika achter gekomen dat hij beter terug kon gaan naar Naomi. Het welkomstfeestje van zijn moeder mislukt dan ook. Daan geeft in een telefoongesprek aan dat David er zelf voor heeft gekozen. Van Ryan hoort hij dat ook Rowanda een andere kerel heeft. Naomi belt hem nog wel op en zegt dat nu eenmaal alles zo gelopen is. Ze vindt het jammer voor David maar ze moet verder in haar leven. Wanneer hij bij haar moeder aanbelt, wordt hij niet meer toegelaten.


Het wordt dertig april en David ziet hoe de koninklijke familie Amsterdam aandoet. Wanneer hij ziet dat Willem-Alexander (40 jaar oud) zich in een jute zak hijst om te gaan zaklopen, beseft hij dat hij niet bij dat land wil horen. Niemand accepteert David beseft hij: hij voelt zich geen Nederlander, Rowanda en Naomi willen hem niet meer. Alleen Marokkanen mijden hem niet. Hij moet maar Marokkaan worden. Terug van het Museumplein ziet hij een mooi meisje lopen. Het blijkt Naima van Albert Hein te zijn. Hij spreekt haar aan. Ze is weliswaar Marokkaanse maar uit Casablanca, waarmee ze wil aangeven dat ze wel ontwikkeld zijn en ook in een betere buurt wonen. Ze praten over eten, maar voordat hij bij haar thuis mag komen eten, zijn er nog heel wat rituelen af te werken.

bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/65821



mooiste gebeurtenis


Het boek op zichzelf is vind ik best heftig geschreven, het gaat bijna alleen maar over seksuele onderwerpen. De mooiste passage is vind ik helemaal in het einde van het boek op bladzijde 284 dat hij naar Koninginnedag gaat en dat de toekomstige koning ziet die van plan is om voor 30000 mensen te gaan zaklopen. Op dat moment realiseert hij zich een heleboel, onder andere dat Nederlanders hem niet mogen en Marokkanen doen juist heel vriendelijk tegen hem, dus hij denkt bij zichzelf als Nederlanders me niet willen en Marokkanen wel, waarom word ik niet een van hen? Ik zelf vind dat een hele terechte beslissing. In het boek vind ik dat David onterecht vies word aangekeken. Ik zou er ook moedeloos van worden als ik iedere keer als ik op een vliegveld sta mijn bagage zou moeten laten checken. En dit allemaal heeft hem uiteindelijk tot, in mijn ogen,een juiste beslissinggebracht om niet meer bij Nederland te willen horen, maar juist bij Marokko omdat alle Marokkanen hem mogen en ook om Naima, het meisje van de Albert Heijn.





mooiste passage



‘Waarom zou ik meedoen aan een land waar een man van in de veertig een uitkering krijgt van meer dan een miljoen euro om in een juten zak op en neer te springen, en iedereen vind het normaal,waarom zou ik meedoen aan een land waar niemand iets met me te maken wil hebben, of ze nu Naomi heten, of Rowanda, waarom zou ik meedoen aan een land waar de mensen niet eens naar me willen kijken omdat ze denken dat ik het laagste van het laagste ben, Marokkanen doen vriendelijk tegen me, ze denken dat ik een van hun ben, en als jullie allemaal willen dat ik een Marokkaan ben, misschien moet ik maar een Marokkaan zijn, dan hoef ik nooit meer mee te doen aan dit land, want dat doen  Marokkanen niet en-stop.`



Ronde 2

  • Welke culturen komen voor in jouw boek?

er komen verschillende culturen voor in mijn boek. Nederlandse cultuur (westerse kun je het ook noemen) en de Surinaamse cultuur.


  • Welke uiterlijkheden zijn in jouw boek anders dan wat er in jouw cultuur voorkomt?

Er zijn veel verschillen in uiterlijkheden in dit boek, bijvoorbeeld een gouden tand, wat ordinairdere kleding, enzovoorts.


  • Welke gewoontes uit die andere cultuur verschillen met die van jou? Voordelen/nadelen

Op de bank eten, kleine dingen die het verschil maken. Ik zou het nu wel leuk vinden als ik op de bank zou kunnen eten maar later heb ik er waarschijnlijk een andere mening over.


  • Welke elementen uit de samenleving in jouw boek herken je in onze samenleving? Zijn er dingen die taboe zijn en bij ons of  bij jouw thuis heel normaal?


in dit boek zijn we gewoon nog steeds in Nederland, daarom verschilt de cultuur niet veel van dat van Nederland, alleen ik kan niet echt zeggen wat precies het zelfde is.


  • Welke juist niet? Gebeuren er dingen in jouw boek die taboe zijn in onze huidige samenleving of bij jouw thuis?



Ik kan niet echt hele grote verschillen opmerken, bij de familie van Rowanda leven ze gewoon heel simpel. Maar 1 ding viel me wel op, ze gaan heel snel vreemd omdat ze er “toch niet achter komen”. Dat zijn dingen die meer taboe zijn in onze samenleving.



  • Zijn er dingen in jouw boek  waarvan jij vindt dat wij of jij die wel zou(den) kunnen overnemen?


Het wat lossere leven, niet altijd alles perfect, ook gewoon soms in je traingsbroek kunnen rondlopen zonder dat mensen je verafschuwen, dat zouden we zeker eens een voorbeeld aan kunnen nemen.



Ronde 4

  • Is er sprake van een botsing van culturen? Wat houdt die botsing in (kan klein of groot zijn)?


Erzeker sprake van een botsing van de culturen,  maar een heel snel voorbeeld : Rowanda die niet geaccepteerd wil worden door David zijn familie. Het is wel  een kleine botsing, het gaat de hele tijd maar over 1 persoon dus daarom ontstaat er nooit echt een hele grote ruzie.


  • Noem minpunten aan de ontmoeting der culturen in jouw boek


De familieleden van David accepteert Rowanda en haar cultuur niet.


  • Noem pluspunten aan de ontmoeting der culturen in jouw boek

Die zijn er helaas weinig tot geen, de jongeren die elkaar accepteren vind ik wel een pluspunt.